Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009
Steak Diane χραβαϊκό (φιλέτο μοσχαρίσιο)
Αυτή είναι μια βρετανική συνταγή, που θα αρέσει πολύ στους κρεατοφαγάδες. Δεν είναι πολύ εύκολη γιατί θέλει προσοχή σε ορισμένα σημεία,όμως είναι γρήγορη στο μαγείρεμα. Καταρχάς, να πώ ότι το σωστά μαγειρεμένο μοσχαρίσιο φιλέτο, δεν πρέπει να είναι ξεροψημένο, αλλά να έχει ελαφρώς ωμή σάρκα στο κέντρο. Διαφορετικά, χάνει τα υγρά του και είναι σα σόλα. Μη φοβάστε να τη φάτε με αυτό τον τρόπο λέγοντας "έλεος, ωμό κρέας θα φάω;;"
ΥΛΙΚΑ:
2 φιλέτα μοσχαρίσια χωρίς λίπος και χόνδρους
2 ματσάκια δενδρολίβανο φρέσκο
1 μεγάλο κρεμμύδι και μισό φινόκιο κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
3 μανιτάρια portobello
ελαιόλαδο και αλατοπίπερο
3 κουταλιές κονιάκ
λίγο ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλιά μουστάρδα ντιζόν.
1 κουταλιά σόγια σως
200 ml κρέμα γάλακτος light
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Παίρνουμε έναν πλάστη και "ανοίγουμε" τα φιλέτα για να απλώσουν. Αν δεν το κάνουμε αυτό δεν θα μαγειρευτούν σωστά και επιπλέον, θα κυρτώσουν. Έπειτα τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε καυτό τηγάνι με ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε από τη μία πλευρά 5 λεπτά περίπου και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη ρίχνοντας το δενδρολίβανο και τη 1 σκελίδα σκόρδο για 3 λεπτά. Βασικά, καθώς μαγειρεύεται το κρέας, θα δείτε ότι ασπρίζει σιγά σιγά. Όταν φτάσει μέχρι τη μέση, τότε γυρίζεται το φιλέτο. Αδειάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί στο πιάτο σερβιρίσματος. Έπειτα, βάζουμε στο καυτό ακόμα τηγάνι μια κουταλιά βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το φινόκιο και αλατοπιπερώνουμε. έπειτα, ρίχνουμε και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Έπειτα ρίχνουμε τη μουστάρδα και τη σόγια σως και έπειτα με ΠΡΟΣΟΧΗ το κονιάκ (όχι σταδιακά οι κουταλιές, όλες μαζί), γιατί πρέπει να γίνει φλαμπέ (που σημαίνει ότι θα πάρει φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα η οποία θα σβήσει από μόνη της). Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε στο τέλος με τον μαϊντανό. Περιχύνουμε τα φιλέτα με τη σως και το πιάτο είναι έτοιμο.
Συνήθως σερβίρεται με μπιζέλια και πατάτες -όπως φαίνεται και από την εικόνα, που είναι συνταγή του Gordon Ramsay-, αλλά απεχθάνομαι το γεγονός ότι οι Άγγλοι, στα περισσότερα πιάτα τους έχουν ως συνοδευτικό πατάτες με μπιζέλια (ποιος τους είπε τελοσπάντων ότι πάει τόσο πολύ;;;). Θα σας πρότεινα να το συνδυάζατε με λίγο βραστό μπρόκολο ή σπαράγγια, γιατί ήδη η γεύση του όλου πιάτου είναι πολύ έντονη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Χραβι πρεπει να ανεβασεις επιπεδο το blog σου. Οι photos ας ειναι του δικου σου πιατου.
ΑπάντησηΔιαγραφή2 φορές το μαγείρεψα, δεν ήξερα να βγάλω και φωτο
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ καλό...!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή