Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Τσιπούρες Χραβαϊκές


Μια εισαγωγή για τα ψάρια γενικώς: Λατρεύω τα θαλασσινά!-μπορείς να κάνεις τα πάντα μ'αυτά και δεν πρέπει να φοβάστε να τα μαγειρέψετε. Εμείς οι Έλληνες λόγω του ότι είμαστε κρεατάδες, μας έχουν περάσει το ότι το μαγείρεμα των ψαριών είναι δύσκολο- ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Να σημειώσω ότι τα ψάρια πρέπει να είναι φρέσκα και αυτό το καταλαβαίνουμε κυρίως από τα μάτια τους (πρέπει να έχουν καμπύλη προς τα έξω-σα να είδαν τον Ψωμιάδη γυμνό), και δεύτερον τα βράγχια τους πρέπει να είναι κόκκινα γεμάτα αίμα. Ο τρόπος καθαρισμού είναι γνωστός (καθαρίζουμε τα βράγχια ξύνοντάς τα με ένα μαχαίρι, έπειτα κάνουμε μια τομή στην κοιλιά και βγάζουμε ό,τι έχει και δεν έχει, και τέλος τα βράγχια).

ΥΛΙΚΑ:
2 τσιπούρες μέτριες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα μέτρια
1 πράσο
1 χούφτα ψιλοκομμένο σέλινο
χυμό 2 λεμονιών, καθώς και το ξύσμα τους
2 κουταλιές λευκό κρασί
Ελαιόλαδο και αλατοπίπερο
1 κουταλιά βιτάμ
5 ελιές καλαμών ή πράσινες με βγαλμένα τα κουκούτσια

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Σε ένα πιρέξ (καλύτερο από ταψί γιατί δεν κολλάει) βάζουμε τις τσιπούρες και τις χαράζουμε με το μαχαίρι παράλληλα. Ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και τις μαρινάρουμε μαζί με αλατοπίπερο. Έπειτα ρίχνουμε στο σκεύος όλα τα υλικά εκτός -από το κρασί και το βούτυρο- και νερό (να μην καλύπτει τα ψάρια αλλά να φτάνει μέχρι τη μέση περίπου). Ψήνουμε στον πάτο του φούρνου στους 200 βαθμούς περίπου για μισή ώρα (ε θα το δείτε όταν ροδίσει το δέρμα του ψαριού και όταν έχει σωθεί το νερό-μην ξεχαστείτε βλέποντας μεσημεριανά). Μετά προσθέτουμε την κουταλιά του βιτάμ ώστε να λιώσει και να πάει σε όλο το φαγητό και τέλος το κρασί.

Συνοδεύεται με λευκό κρασί και ενδείκνυται για μεσημεριανό γεύμα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και καλή όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τα σχόλιά σας :)