Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009
Γλυκιά κολοκυθόπιτα (αγγλικού τύπου)
Στην Ελλάδα την έχουμε συνηθίσει με φύλλο και πολλοί βάζουν και ρύζι στη γέμιση (η γιαγιά της φίλης μου της Γιάννας, ας πούμε), όμως η παραδοσιακή "pumpkin pie" γίνεται με ζύμη.
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη:
5 κούπες αλεύρι
1 κούπα βούτυρο λιωμένο
2/3 της κούπας ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή
1,5 κουταλάκι baking powder
1 βανίλια
1,5 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλα
3 κροκάδια
λίγο νερό κατά το ζύμωμα
Για τη γέμιση:
500 γρ. γλυκιάς κολοκύθας (το εσωτερικό, αλεσμένο στο multi)
3/4 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι τζίτζερ
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι κανέλα
150ml γάλα εβαπορέ
2 αυγά
1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης (τελευταίο το λιωμένο βούτυρο) κι αρχίζουμε να πλάθουμε. Εάν δούμε ότι χρειάζεται ρίχνουμε λίγο νερό (όχι όλο το Βόσπορο). Έπειτα, παίρνουμε ένα βουτυρωμένο ταψί και απλώνουμε το μισό και λίγο παραπάνω της ζύμης σηκώνοντας τις άκρες έτσι ώστε να καλύψει τα 2/3 του τοιχώματος του ταψιού, το τρυπάμε με πιρούνι και το βάζουμε στον πάτο προθερμασμένου φούρνου για 10-15 λεπτά στους 200 βαθμούς. Με το υπόλοιπο της ζύμης ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού. Έπειτα, αφού έχουμε ανακατέψει όλα τα υλικά της ζύμης, τα ρίχνουμε στο ταψί, πάνω από την προψημένη ζύμη κι έπειτα βάζουμε και το φύλλο από πάνω (δεν πειράζει αν διαλυθεί λίγο το φύλλο). Σκεπάζουμε την πίτα με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στη μεσαία σκάλα για 30 λεπτά στους 180. Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά (ή τελοσπάντων μέχρι να ροδίσει, γιατί κάθε φούρνος έχει διαφορετικές αποδόσεις). Μην την κόψετε αμέσως μόλις βγει (όσο κοιλιόδουλοι κι αν είστε), αφήστε την να κρυώσει για κανά 20λεπτο ώστε να γίνει πιο συμπαγής.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένω τα σχόλιά σας :)