Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Πένες ογκρατέν



Την παρακάτω συνταγή την επινόησα σκεφτόμενη πόσο πολύ πάει η μελιτζάνα και το κολοκυθάκι με τη μπεσαμέλ. Οι αναλογίες για την μπεσαμέλ είναι από τη γιαγιά μου τη Λούλα και οποιαδήποτε παραλαγή (λιγότερο βούτυρο π.χ.) δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από ΤΕΛΕΙΟ.

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό μακαρόνια πένες
1 μέτρια μελιτζάνα
2 μέτρια κολοκυθάκια
300γρ. τυρί mozzarela
ελαιόλαδο-αλατοπίπερο
1 κουταλιά παρμεζάνα

Για τη μπεσαμέλ(1 δόση): 3 φλυτζάνια γάλα, 9 κουταλιές βιτάμ και 9 κουταλιές αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 1 αυγό

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Βράζουμε τις πένες ώστε να γίνουν al dente (7-8 λεπτά) και σ'ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε για 5-6 λεπτά σε ελαιόλαδο τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες (3 χιλιοστά). Αφού στραγγίσουμε τις πένες, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο ίσα ίσα να μην κολλάνε, ρίχνουμε και τα ζαρζαβατικά μας και τα αλατοπιπερώνουμε όλα μαζί. Έπειτα, ρίχνουμε και ενδιάμεσα τη μοτσαρέλα τριμμένη, ή κομμένη σε λεπτές φέτες. Αφήνουμε το ταψί μας κάπου και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα μέτριου μεγέθους ρίχνουμε αρχικά το βιτάμ, περιμένουμε έως ότου να λιώσει και έπειτα ρίχνουμε σταδιακά και το αλεύρι ανακατεύοντας το μείγμα με ένα σύρμα, και αμέσως μετά τη μία κούπα γάλα. Αφού ανακατέψουμε καλά για να μη σβολιάσει (3 λεπτά), ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και το αυγό και ανακατεύουμε (έχοντας σβήσει το μάτι) έως ότου πήξει. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μόλις δούμε ότι έχει πήξει η μπεσαμέλ όσο θέλουμε. Τέλος, βάζουμε αλατοτίπερο (δοκιμάζουμε για να δούμε πόσο χρειάζεται) και έπειτα ένα κουταλάκι περίπου μοσχοκάρυδο.
Αν θέλουμε να γίνει παχιά η στρώση της μπεσαμέλ βάζουμε 1,5 δόση.
Περιχύνουμε και τη μπεσαμέλ στο ταψί και πασπαλίζουμε από πάνω με παρμεζάνα. Ψήνουμε στον πάτο ή στη μεσαία σκάλα μέχρι να ροδίσει στους 180.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! (Αυτή η συνταγή αφιερώνεται στο φίλο μου το Μάκη που βρίσκεται στο μακρινό Warwick και δεν έχει τι να φάει-ελπίζω τώρα να έχει)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τα σχόλιά σας :)