Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
Γαλατόπιτα γιαγιάς Λούλας
Ήρθε η ώρα να απομυθοποιηθεί η μπουγάτσα!! Η θεσσαλική παραδοσιακή γαλατόπιτα είναι ένα από τα θαύματα της φύσης, και η γιαγιά μου η Λούλα μου έχει δώσει μια καταπληκτική συνταγή (την οποία φυσικά πήρε από την προγιαγιά μου τη Σοφία- η μάνα μου δεν ξέρει να τη φτιάχνει γιατί είναι ανεπρόκοπη) με την οποία είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθείτε όλοι. Δεν υποκαθιστά την μπουγάτσα, που σημαίνει ότι δεν τρώγεται μόνο ως πρωινό, αλλά και ως επιδόρπιο (ιδανικό για γεύμα Χριστουγέννων).
ΥΛΙΚΑ:
(Για το μεγαλύτερο στρόγγυλο ταψί που έχετε-να είναι αλουμινίου)
2 λίτρα γάλα πλήρες
3 αυγά
4 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
4 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές κορν φλάουρ
12 κουταλιές ζάχαρη, κατά προτίμηση ακατέργαστη
1 κομμάτι βούτυρο φρέσκο(περίπου 3,5 κουταλιές)
επιπλέον:ελαιόλαδο, κανέλα, ζάχαρη, μοσχοκάρυδο(το μοσχοκάρυδο είναι δική μου προσθήκη)
1πακέτο παραδοσιακού χειροποίητου φύλλου(500γρ)
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, και μόλις είναι αρκετά ζεστό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, και το κορν φλάουρ σταδιακά, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και να αρχίζει να πήζει. Αφού πήξει (μη γίνει και σαν τυρί), ρίχνουμε τα 2 αβγά, τη ζάχαρη και ένα κουταλάκι μοσχοκάρυδο και τέλος το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά (με κουτάλα δε γίνεται η δουλειά, θέλει σύρμα μαγειρικό). Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί. Στο μεγάλο μας ταψί (το οποίο είναι λαδωμένο) βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω από το άλλο (4-5 φύλλα) και ενδιάμεσα αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Το κομμάτι που προεξέχει από το ταψί, δεν το πετάμε γιατί αυτό θα γίνει ο κόθορος. Έπειτα ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, πάνω από τα φύλλα και τυλίγουμε το προεξέχον κομμάτι φύλλου προς τα μέσα ώστε να σχηματιστεί ένας κύλινδρος. είναι πολύ σημαντικό να λαδώσουμε καλά και να ρίξουμε και λίγο νερό ανάμεσα στα φύλλα που θα αποτελέσουν τον κόθορο, για να μη μείνει άψητος. Δεν καλύπτουμε την πίτα με άλλο φύλο από πάνω. Αντιθέτως, αλείφουμε την κρέμα και το φύλλο με ένα κροκάδι αυγού. Επίσης, ρίχνουμε και πάνω από τον κόθορο μισή κούπα ελαιόλαδο και είμαστε έτοιμοι! Σε προθερμασμένο φούρνο την ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα στους 180-200.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (Μεγάλη η χάρη της γιαγιάς μου της Λούλας)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Εισαι θεα Χραβα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ, ανώνυμε. Όχι εγώ, η γιαγιά μου η Λούλα, θεά
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τότε που βρήκα τη συνταγή, τη φτιάχνω συχνά. Αρέσει πολύ στην οικογένεια. Με την ίδια κρέμα φτιάχνω και γαλακτομπούρεκο. Φανταστικό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή