Χθες, ξεπατώθηκα να μαγειρεύω από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ (η τέχνη θέλει κόπο και τρόπο), αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Το χθεσινό δείπνο αποτελούταν από το χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο, φαλάφελ αραβικά (η συνταγή σε λίγες μέρες) με garlic sauce, σαλάτα με σπανάκι, χούμους, λουκάνικα bratwurst λευκά, και φυσικά το χραβαϊκό ζυμωτό ψωμί. Ήπιαμε επίσης κρασί χριστουγεννιάτικο γερμανικό Gluhwein (ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με κανέλα και πορτοκάλι).
Σε κάποιες προηγούμενες συνταγές μου έχω αλλάξει τις φωτογραφίες και έχω βάλει τις δικές μου.
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009
Chef Ramsay's Bolognaise Sauce
Η σως μπολονέζ χρησιμεύει σε πολλές συνταγές, όπως στο παστίτσιο, στα μακαρόνια με κιμά (που εμείς οι Έλληνες τα φτιάχνουμε επιεικώς απαράδεκτα), και φυσικά στα λαζάνια. Μια σωστά μαγειρεμένη σως μπολονέζ (όπως αυτή η εξαιρετική συνταγή του Gordon Ramsay) κάνει πραγματικά τη διαφορά στα παραπάνω πιάτα! Αφού την δοκιμάσετε, είμαι σίγουρη ότι δεν θα μαγειρέψετε τον κιμά για μακαρόνια μόνο με συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, κρεμμύδι και αλατοπίπερο (μπλιαξ).
http://www.youtube.com/watch?v=Sk_CGtA4HIY
Δείτε το παραπάνω βίντεο. Για απορίες, γράψτε σχόλια.
http://www.youtube.com/watch?v=Sk_CGtA4HIY
Δείτε το παραπάνω βίντεο. Για απορίες, γράψτε σχόλια.
Πράσινες ταλιατέλες με σολωμό και white lemony sauce
Μία παρόμοια συνταγή είχα δοκιμάσει στο garcon brasserie και ήταν κάτι περισσότερο από 5νόστιμο! Σας παρουσιάζω τη δική μου συνταγή (που όταν τη μαγείρεψα δε βγήκε καλή γιατί είχα αφήσει την κρέμα γάλακτος να βράσει λίγο), όμως τώρα έμαθα τι πρέπει να κάνω.
ΥΛΙΚΑ:(4-6 άτομα)
500gr πράσινες ταλιατέλες (με σπανάκι)
200gr κρέμα γάλακτος έτοιμη (teleia)
200gr καπνιστός σολωμός κομμένος σε κομματάκια
χυμός από μισό λεμόνι
1 κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό (με λιπαρά περισσότερα του 2%)
μισή χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο (καλύτερα να το βάλετε στο multi)
αλατοπίπερο κι ελαιόλαδο
1 κουταλιά brandy ή κονιάκ
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Οι ταλιατέλες είναι ένα πολύ "ευαίσθητο ζυμαρικό" γιατί θέλουν πολύ προσοχή στη βράσιμο. Δεν πρέπει να τα βράσετε ούτε 1 λεπτό παραπάνω από την ένδειξη της συσκευασίας (συνήθως 7-8 λεπτά). Γι' αυτό, σε μία μεγάλη κατσαρόλα γεμισμένη μέχρι τη μέση με νερό, αφού το τελευταίο αρχίζει να κοχλάζει, ρίχνουμε τις ταλιατέλες και προσθέτουμε 2 πρέζες αλάτι και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Με αυτό τον τρόπο τα ζυμαρικά δεν θα χρειαστούν βουτύρωμα μετά το στράγγισμα. Αφήνουμε 7-8 λεπτά και ύστερα τα στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε κατσαρόλα για σως, τσιγαρίζουμε σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο το σολωμό και αφού τσιγαριστεί, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά προσεχτικά (το αλκοόλ και το λεμόνι στο τέλος) με αλάτι και πιπέρι όσο χρειαστεί (δοκιμάζετε), και ταυτόχρονα κλείνουμε και το μάτι. αφού δείτε ότι έχει ζεσταθεί το μείγμα μας, αν χωράνε τα ζυμαρικά τα ρίχνουμε στο σκεύος αυτό, ή βάζουμε τα ζυμαρικά σε ένα μεγάλο σκεύος και ρίχνουμε από πάνω τη σως και ανακατεύουμε μέχρι να πάει σε όλα τα μακαρόνια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Η φωτογραφία είναι με φρέσκο φιλέτο σολωμού. Ακούγεται καλύτερο, αλλά δεν είναι, πιστέψτε με. Δυστυχώς, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι αδύνατο να βάζω φωτογραφίες των δικών μου πιάτων. Όταν μπορέσω, κάποια από αυτά θα τα φωτογραφήσω. Ζητώ κατανόηση, μεροκαματιάρης άνθρωπος είμαι και γω!
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009
Steak Diane χραβαϊκό (φιλέτο μοσχαρίσιο)
Αυτή είναι μια βρετανική συνταγή, που θα αρέσει πολύ στους κρεατοφαγάδες. Δεν είναι πολύ εύκολη γιατί θέλει προσοχή σε ορισμένα σημεία,όμως είναι γρήγορη στο μαγείρεμα. Καταρχάς, να πώ ότι το σωστά μαγειρεμένο μοσχαρίσιο φιλέτο, δεν πρέπει να είναι ξεροψημένο, αλλά να έχει ελαφρώς ωμή σάρκα στο κέντρο. Διαφορετικά, χάνει τα υγρά του και είναι σα σόλα. Μη φοβάστε να τη φάτε με αυτό τον τρόπο λέγοντας "έλεος, ωμό κρέας θα φάω;;"
ΥΛΙΚΑ:
2 φιλέτα μοσχαρίσια χωρίς λίπος και χόνδρους
2 ματσάκια δενδρολίβανο φρέσκο
1 μεγάλο κρεμμύδι και μισό φινόκιο κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
3 μανιτάρια portobello
ελαιόλαδο και αλατοπίπερο
3 κουταλιές κονιάκ
λίγο ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλιά μουστάρδα ντιζόν.
1 κουταλιά σόγια σως
200 ml κρέμα γάλακτος light
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Παίρνουμε έναν πλάστη και "ανοίγουμε" τα φιλέτα για να απλώσουν. Αν δεν το κάνουμε αυτό δεν θα μαγειρευτούν σωστά και επιπλέον, θα κυρτώσουν. Έπειτα τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε καυτό τηγάνι με ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε από τη μία πλευρά 5 λεπτά περίπου και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη ρίχνοντας το δενδρολίβανο και τη 1 σκελίδα σκόρδο για 3 λεπτά. Βασικά, καθώς μαγειρεύεται το κρέας, θα δείτε ότι ασπρίζει σιγά σιγά. Όταν φτάσει μέχρι τη μέση, τότε γυρίζεται το φιλέτο. Αδειάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί στο πιάτο σερβιρίσματος. Έπειτα, βάζουμε στο καυτό ακόμα τηγάνι μια κουταλιά βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το φινόκιο και αλατοπιπερώνουμε. έπειτα, ρίχνουμε και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Έπειτα ρίχνουμε τη μουστάρδα και τη σόγια σως και έπειτα με ΠΡΟΣΟΧΗ το κονιάκ (όχι σταδιακά οι κουταλιές, όλες μαζί), γιατί πρέπει να γίνει φλαμπέ (που σημαίνει ότι θα πάρει φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα η οποία θα σβήσει από μόνη της). Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε στο τέλος με τον μαϊντανό. Περιχύνουμε τα φιλέτα με τη σως και το πιάτο είναι έτοιμο.
Συνήθως σερβίρεται με μπιζέλια και πατάτες -όπως φαίνεται και από την εικόνα, που είναι συνταγή του Gordon Ramsay-, αλλά απεχθάνομαι το γεγονός ότι οι Άγγλοι, στα περισσότερα πιάτα τους έχουν ως συνοδευτικό πατάτες με μπιζέλια (ποιος τους είπε τελοσπάντων ότι πάει τόσο πολύ;;;). Θα σας πρότεινα να το συνδυάζατε με λίγο βραστό μπρόκολο ή σπαράγγια, γιατί ήδη η γεύση του όλου πιάτου είναι πολύ έντονη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
Φασόλια Γίγαντες Φούρνου (φασουλονταβάς)
Τα φασόλια είναι παρεξηγημένο φαγητό... Ίσως γιατί παλαιότερα η φασολάδα ήταν "το φαγητό των φτωχών" και στα σημερινά βουτυρόπαιδα δεν αρέσει γιατί είναι πολύ μπανάλ για τα γούστα τους. Εν πάσει περιπτώσει, τα φασόλια φούρνου είναι ένα εντελώς διαφορετικό φαγητό, που αν πειστείτε να δοκιμάσετε, θα ξετρελαθείτε. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μια παραλλαγή της παραδοσιακής
ΥΛΙΚΑ:
500 gr φασόλια γίγαντες ξηρά
2 καρότα μεσαίου μεγέθους
3 κλωνάρια σέλινο
5 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
χυμός τομάτας φρέσκος ή συμπυκνωμένος
αλατοπίπερο κι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό μωβ κομμένο σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μία χύτρα ταχύτητας βάζουμε τα φασόλια και νερό αρκετό ώστε να τα σκεπάζει, ανοίγουμε το μάτι και το κλείνουμε έως ότου ανέβει ολόκληρη η βαλβίδα. Έπειτα, αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι για 1,5 ώρα επιπλέον. Βγάζουμε τα φασόλια, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Σε ένα ταψί, τώρα, ρίχνουμε τα φασόλια και περιχύνουμε όλα τα υλικά σταδιακά συν νερό που να σκεπάζει τα φασόλια, εκτός από τη φρυγανιά. Ψήνουμε στον πάτο του φούρνου για 1 ώρα, ενώ πάνω στο μισάωρο, πασπαλίζουμε και με τη φρυγανιά.
Το πιάτο είναι πραγματικό λουκούμι, θα με θυμηθείτε!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (προσέξτε, το λάδι με μέτρο, μη βάλετε ολόκληρη τη σοδειά του 2009 από τους κρητικούς ελαιώνες)
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
Σαλάτα με Σπανάκι, Κάστανα και Ρόδι (της Χράβας, πάντα)
Οι σαλάτες είναι αρκετά εύκολες και δεν θα έχετε πρόβλημα στο να τις φτιάξετε! Μην αγοράζετε ΠΟΤΕ λαχανικά συσκευασμένα, μόνο φρέσκα. Τα πρώτα, έχουν πλυθεί με χλωρίνη, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν χάσει όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Το ωμό σπανάκι είναι μια πολύ γευστική επιλογή για σαλάτα, όμως πρέπει να συνοδεύεται με κάτι γλυκό, γιατί πικρίζει λίγο. Μη βγάλετε κόμπλεξ και βάλετε μέσα και μαρούλι, θα χαλάσει όλη η μαγεία.
ΥΛΙΚΑ:
Καθαρισμένα φύλλα σπανάκι και χοντροκομμένα
μία χούφτα καρπών ροδιού
4 κάστανα τεμαχισμένα στα 4 έκαστο
λίγο σουσάμι
Για το ντρέσινγκ: αλατοπίπερο, 1,5 κουταλάκι μέλι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές χυμός λεμονιού, 1,5 κουταλάκι μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για να φτιάξουμε το ντρέσινγκ, χτυπάμε τα υλικά είτε με το μίξερ του φραπέ, είτε με το σέικερ. Έπειτα τοποθετούμε με τη σειρά σε ένα μπολ σαλάτας το σπανάκι, τα κάστανα και το ρόδι, περιχύνουμε το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. Τέλος, πασπαλίζουμε και με το σουσάμι.
Είναι κυρίως χειμερινή σαλάτα γιατί περιέχει και κάστανα άλλωστε
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (μην αρχίσετε τις βούτες στο τέλος με το ψωμί, έτσι, τάχα για να τραβήξει τη λαδίλα)
ΥΛΙΚΑ:
Καθαρισμένα φύλλα σπανάκι και χοντροκομμένα
μία χούφτα καρπών ροδιού
4 κάστανα τεμαχισμένα στα 4 έκαστο
λίγο σουσάμι
Για το ντρέσινγκ: αλατοπίπερο, 1,5 κουταλάκι μέλι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές χυμός λεμονιού, 1,5 κουταλάκι μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για να φτιάξουμε το ντρέσινγκ, χτυπάμε τα υλικά είτε με το μίξερ του φραπέ, είτε με το σέικερ. Έπειτα τοποθετούμε με τη σειρά σε ένα μπολ σαλάτας το σπανάκι, τα κάστανα και το ρόδι, περιχύνουμε το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. Τέλος, πασπαλίζουμε και με το σουσάμι.
Είναι κυρίως χειμερινή σαλάτα γιατί περιέχει και κάστανα άλλωστε
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (μην αρχίσετε τις βούτες στο τέλος με το ψωμί, έτσι, τάχα για να τραβήξει τη λαδίλα)
Πένες ογκρατέν
Την παρακάτω συνταγή την επινόησα σκεφτόμενη πόσο πολύ πάει η μελιτζάνα και το κολοκυθάκι με τη μπεσαμέλ. Οι αναλογίες για την μπεσαμέλ είναι από τη γιαγιά μου τη Λούλα και οποιαδήποτε παραλαγή (λιγότερο βούτυρο π.χ.) δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από ΤΕΛΕΙΟ.
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό μακαρόνια πένες
1 μέτρια μελιτζάνα
2 μέτρια κολοκυθάκια
300γρ. τυρί mozzarela
ελαιόλαδο-αλατοπίπερο
1 κουταλιά παρμεζάνα
Για τη μπεσαμέλ(1 δόση): 3 φλυτζάνια γάλα, 9 κουταλιές βιτάμ και 9 κουταλιές αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 1 αυγό
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Βράζουμε τις πένες ώστε να γίνουν al dente (7-8 λεπτά) και σ'ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε για 5-6 λεπτά σε ελαιόλαδο τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες (3 χιλιοστά). Αφού στραγγίσουμε τις πένες, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο ίσα ίσα να μην κολλάνε, ρίχνουμε και τα ζαρζαβατικά μας και τα αλατοπιπερώνουμε όλα μαζί. Έπειτα, ρίχνουμε και ενδιάμεσα τη μοτσαρέλα τριμμένη, ή κομμένη σε λεπτές φέτες. Αφήνουμε το ταψί μας κάπου και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα μέτριου μεγέθους ρίχνουμε αρχικά το βιτάμ, περιμένουμε έως ότου να λιώσει και έπειτα ρίχνουμε σταδιακά και το αλεύρι ανακατεύοντας το μείγμα με ένα σύρμα, και αμέσως μετά τη μία κούπα γάλα. Αφού ανακατέψουμε καλά για να μη σβολιάσει (3 λεπτά), ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και το αυγό και ανακατεύουμε (έχοντας σβήσει το μάτι) έως ότου πήξει. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μόλις δούμε ότι έχει πήξει η μπεσαμέλ όσο θέλουμε. Τέλος, βάζουμε αλατοτίπερο (δοκιμάζουμε για να δούμε πόσο χρειάζεται) και έπειτα ένα κουταλάκι περίπου μοσχοκάρυδο.
Αν θέλουμε να γίνει παχιά η στρώση της μπεσαμέλ βάζουμε 1,5 δόση.
Περιχύνουμε και τη μπεσαμέλ στο ταψί και πασπαλίζουμε από πάνω με παρμεζάνα. Ψήνουμε στον πάτο ή στη μεσαία σκάλα μέχρι να ροδίσει στους 180.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! (Αυτή η συνταγή αφιερώνεται στο φίλο μου το Μάκη που βρίσκεται στο μακρινό Warwick και δεν έχει τι να φάει-ελπίζω τώρα να έχει)
Γαλατόπιτα γιαγιάς Λούλας
Ήρθε η ώρα να απομυθοποιηθεί η μπουγάτσα!! Η θεσσαλική παραδοσιακή γαλατόπιτα είναι ένα από τα θαύματα της φύσης, και η γιαγιά μου η Λούλα μου έχει δώσει μια καταπληκτική συνταγή (την οποία φυσικά πήρε από την προγιαγιά μου τη Σοφία- η μάνα μου δεν ξέρει να τη φτιάχνει γιατί είναι ανεπρόκοπη) με την οποία είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθείτε όλοι. Δεν υποκαθιστά την μπουγάτσα, που σημαίνει ότι δεν τρώγεται μόνο ως πρωινό, αλλά και ως επιδόρπιο (ιδανικό για γεύμα Χριστουγέννων).
ΥΛΙΚΑ:
(Για το μεγαλύτερο στρόγγυλο ταψί που έχετε-να είναι αλουμινίου)
2 λίτρα γάλα πλήρες
3 αυγά
4 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
4 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές κορν φλάουρ
12 κουταλιές ζάχαρη, κατά προτίμηση ακατέργαστη
1 κομμάτι βούτυρο φρέσκο(περίπου 3,5 κουταλιές)
επιπλέον:ελαιόλαδο, κανέλα, ζάχαρη, μοσχοκάρυδο(το μοσχοκάρυδο είναι δική μου προσθήκη)
1πακέτο παραδοσιακού χειροποίητου φύλλου(500γρ)
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, και μόλις είναι αρκετά ζεστό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, και το κορν φλάουρ σταδιακά, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και να αρχίζει να πήζει. Αφού πήξει (μη γίνει και σαν τυρί), ρίχνουμε τα 2 αβγά, τη ζάχαρη και ένα κουταλάκι μοσχοκάρυδο και τέλος το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά (με κουτάλα δε γίνεται η δουλειά, θέλει σύρμα μαγειρικό). Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί. Στο μεγάλο μας ταψί (το οποίο είναι λαδωμένο) βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω από το άλλο (4-5 φύλλα) και ενδιάμεσα αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Το κομμάτι που προεξέχει από το ταψί, δεν το πετάμε γιατί αυτό θα γίνει ο κόθορος. Έπειτα ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, πάνω από τα φύλλα και τυλίγουμε το προεξέχον κομμάτι φύλλου προς τα μέσα ώστε να σχηματιστεί ένας κύλινδρος. είναι πολύ σημαντικό να λαδώσουμε καλά και να ρίξουμε και λίγο νερό ανάμεσα στα φύλλα που θα αποτελέσουν τον κόθορο, για να μη μείνει άψητος. Δεν καλύπτουμε την πίτα με άλλο φύλο από πάνω. Αντιθέτως, αλείφουμε την κρέμα και το φύλλο με ένα κροκάδι αυγού. Επίσης, ρίχνουμε και πάνω από τον κόθορο μισή κούπα ελαιόλαδο και είμαστε έτοιμοι! Σε προθερμασμένο φούρνο την ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα στους 180-200.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (Μεγάλη η χάρη της γιαγιάς μου της Λούλας)
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009
Σουβλάκια σολωμού αλά Χράβα
Ακόμα ένα πιάτο ψαρικού. Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι ο σολωμός είναι ακριβό ψάρι, πράγμα που απέχει αρκετά από την πραγματικότητα (10ευρώ/kg στο Carrefour- έλεος, αναγκάζομαι να κάνω και διαφήμιση). Για τη συγκεκριμένη συνταγή, καλό είναι όταν ζητήσετε το φιλέτο του σολωμού, να πείτε στον ψαρά να σας αφαιρέσει την πέτσα.
ΥΛΙΚΑ:
Φιλέτο σολωμού κομμένο σε κυβάκια
αλατοπίπερο
ξύσμα 2 λεμονιών
soya sauce
2-3 πιπεριές φλωρίνης
πράσο
ελαιόλαδο
Για τη συνοδευτική σως: 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, λίγο αγγούρι κομμένο σε κυβάκια, 1 κουταλιά μαγιονέζα, αλάτι, πάπρικα γλυκιά, άνιθος
Σε ένα βαθύ πιάτο φτάνουμε τη μαρινάδα η οποία αποτελείται από τη σως σόγιας, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, και το αλατοπίπερο, και ρίχνουμε το σολωμό, τις πιπεριές κομμένες σε τετράγωνα και το πράσο (όπως στη φωτογραφία). Τα πασπαλίζουμε και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Έπειτα, περνάμε το ψάρι, τα κομμάτια της πιπεριάς και του πράσου, εναλλάξ, σε καλαμάκια για σουβλάκι. Το ιδανικό είναι να ψηθεί σε σχάρα και ειδικά σε κάρβουνα. Αν αυτό δε γίνεται, παίρνουμε ένα ταψί μικρό, βάζουμε λίγο νερό, και τοποθετούμε τα σουβλάκια με τρόπο ώστε να μην ακουμπάνε στο νερό. Ψήνουμε στο grill στους 200 για 25 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα.
Όσον αφορά τη συνοδευτική σως γιαουρτιού, ανακατεύεται όλα τα προαναφερθέντα υλικά και μόλις σερβιριστούν τα σουβλάκια, τη ρίχνετε από πάνω (μην το βάλετε σε ένα κεσεδάκι και βουτάτε από μέσα-θα πάει χαμένη η συνταγή).
Βαριέμαι να γράφω μετά από κάθε συνταγή ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ως πρέπον, οπότε υποθέστε το μόνοι σας.
ΥΛΙΚΑ:
Φιλέτο σολωμού κομμένο σε κυβάκια
αλατοπίπερο
ξύσμα 2 λεμονιών
soya sauce
2-3 πιπεριές φλωρίνης
πράσο
ελαιόλαδο
Για τη συνοδευτική σως: 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, λίγο αγγούρι κομμένο σε κυβάκια, 1 κουταλιά μαγιονέζα, αλάτι, πάπρικα γλυκιά, άνιθος
Σε ένα βαθύ πιάτο φτάνουμε τη μαρινάδα η οποία αποτελείται από τη σως σόγιας, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, και το αλατοπίπερο, και ρίχνουμε το σολωμό, τις πιπεριές κομμένες σε τετράγωνα και το πράσο (όπως στη φωτογραφία). Τα πασπαλίζουμε και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Έπειτα, περνάμε το ψάρι, τα κομμάτια της πιπεριάς και του πράσου, εναλλάξ, σε καλαμάκια για σουβλάκι. Το ιδανικό είναι να ψηθεί σε σχάρα και ειδικά σε κάρβουνα. Αν αυτό δε γίνεται, παίρνουμε ένα ταψί μικρό, βάζουμε λίγο νερό, και τοποθετούμε τα σουβλάκια με τρόπο ώστε να μην ακουμπάνε στο νερό. Ψήνουμε στο grill στους 200 για 25 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα.
Όσον αφορά τη συνοδευτική σως γιαουρτιού, ανακατεύεται όλα τα προαναφερθέντα υλικά και μόλις σερβιριστούν τα σουβλάκια, τη ρίχνετε από πάνω (μην το βάλετε σε ένα κεσεδάκι και βουτάτε από μέσα-θα πάει χαμένη η συνταγή).
Βαριέμαι να γράφω μετά από κάθε συνταγή ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ως πρέπον, οπότε υποθέστε το μόνοι σας.
Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο Χράβας
Αυτή τη συνταγή τη σκέφτηκα χθες προσπαθώντας να αποφασίσω τι θα μαγειρέψω στο δείπνο της γιορτής μου. Δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα-ας ελπίσουμε ότι θα βγει καλή. Είμαι πάντα αισιόδοξη. (Πλέον την μαγείρεψα-φαίνεται και από την εικόνα!)
ΥΛΙΚΑ:
1 κοτόπουλο μέτριο, καθαρισμένο από το χασάπη και τεμαχισμένο
25 κάστανα βρασμένα
5 κουταλιές μέλι
3 κουταλιές μουστάρδας
4 σκελίδες σκόρδο
λάδι και αλάτι
2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά κόκκινο κρασί
5 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
5 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
6 κουταλιές σουσάμι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Αφού αλατοπιπερώσουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, σε ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κοτόπουλο μαζί με τις 2 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες) και τα 2 κλωνάρια του δενδρολίβανου. Αφού τσιγαριστεί το κρέας και πάρει μια ροδοκόκκινη όψη, το βγάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ένα πιάτο.
Σε ένα ταψί βάζουμε τις μαριναρισμένες πατάτες (λάδι και αλατοπίπερο) μαζί με το δενδρολίβανο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα κάστανα, και τοποθετούμε το κοτόπουλο στη μέση του ταψιού. έπειτα σε ένα μπρίκι ρίχνουμε το μέλι, τη μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο, ώστε να λιώσει το μέλι και το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη. Βάζουμε νερό στο ταψί ώστε σχεδόν να καλύπτονται οι πατάτες και το βάζουμε στον πάτο του φούρνου στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Έπειτα, περιχύνουμε πάνω από το κοτόπουλο το μείγμα που είχαμε ζεστάνει στο μπρίκι και το ξαναβάζουμε για 20 λεπτά. Ύστερα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε το κρασί μόνο στις πατάτες και τα κάστανα. Το αφήνουμε στο φούρνο σβηστό για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
ΚΑΛΗ (ΜΟΥ) ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Να κάνω εδώ μία παρένθεση και να πω ότι ο φούρνος του καθενός είναι διαφορετικός. π.χ. εμένα είναι παλιός και συνήθως χρειάζεται περισσότερη ώρα. Υπολογίστε και με το μάτι, δεν είστε μωρά παιδιά!
Ψωμί Ζυμωτό Χραβαϊκό
Θέλετε να κάνετε εντύπωση στην πεθερά σας; (την ανάγκης της είχαμε, θα μου πείτε). Γενικώς το να ζυμώνεις ψωμί θεωρείται τρελό ατού (ωωω τι νοικοκυρά και χρυσοχέρααα-ακούω συχνά), ωστόσο είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε- και απ' ό,τι φαντάζονται οι άλλοι, προφανώς.
ΥΛΙΚΑ:
μισό κιλό αλεύρι λεπτό (η κίτρινη συσκευασία)
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 κουταλάκι αλάτι
μισό ποτήρι γάλα (125ml)
1,5 κουταλάκι μέλι
νερό (ζεστό, όσο χρειαστεί)
λίγο ελαιόλαδο
1 κροκάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το γάλα και το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Έπειτα, αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και πλάθουμε με τα χέρια μας συγχρόνως (σταματάμε να ρίχνουμε νερό πριν γίνει μια λασπωμένη αηδία) Εάν δούμε ότι κολλάει πολύ στα χέρια μας η ζύμη τότε ρίχνουμε περισσότερο αλεύρι. Ζυμώνουμε για περίπου δέκα λεπτά και μετά ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και συνεχίζουμε μέχρι να κάνουμε τη ζύμη μια όμορφη λεία μπάλα. Παίρνουμε ένα ταψί και αφού το βουτυρώσουμε πασπαλίζουμε με αλεύρι και βάζουμε την ζύμη μας από πάνω. σκεπάζουμε το ταψί με νάιλον και αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" και να φουσκώσει κάτω από μια κουβέρτα για 45 λεπτά. Μετά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, το βάζουμε στον πάτο για 25 λεπτά, κι έπειτα για άλλα 25 λεπτά στη μεσαία σκάλα. Βέβαια, 10 λεπτά πριν το βγάλουμε αλείφουμε το ψωμί μας με πινέλο βουτηγμένο στον κρόκο αυγού. Αφού το βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για 20 λεπτά και ύστερα το κόβουμε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (η πεθερά θα ενθουσιαστεί)
Τσιπούρες Χραβαϊκές
Μια εισαγωγή για τα ψάρια γενικώς: Λατρεύω τα θαλασσινά!-μπορείς να κάνεις τα πάντα μ'αυτά και δεν πρέπει να φοβάστε να τα μαγειρέψετε. Εμείς οι Έλληνες λόγω του ότι είμαστε κρεατάδες, μας έχουν περάσει το ότι το μαγείρεμα των ψαριών είναι δύσκολο- ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Να σημειώσω ότι τα ψάρια πρέπει να είναι φρέσκα και αυτό το καταλαβαίνουμε κυρίως από τα μάτια τους (πρέπει να έχουν καμπύλη προς τα έξω-σα να είδαν τον Ψωμιάδη γυμνό), και δεύτερον τα βράγχια τους πρέπει να είναι κόκκινα γεμάτα αίμα. Ο τρόπος καθαρισμού είναι γνωστός (καθαρίζουμε τα βράγχια ξύνοντάς τα με ένα μαχαίρι, έπειτα κάνουμε μια τομή στην κοιλιά και βγάζουμε ό,τι έχει και δεν έχει, και τέλος τα βράγχια).
ΥΛΙΚΑ:
2 τσιπούρες μέτριες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα μέτρια
1 πράσο
1 χούφτα ψιλοκομμένο σέλινο
χυμό 2 λεμονιών, καθώς και το ξύσμα τους
2 κουταλιές λευκό κρασί
Ελαιόλαδο και αλατοπίπερο
1 κουταλιά βιτάμ
5 ελιές καλαμών ή πράσινες με βγαλμένα τα κουκούτσια
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Σε ένα πιρέξ (καλύτερο από ταψί γιατί δεν κολλάει) βάζουμε τις τσιπούρες και τις χαράζουμε με το μαχαίρι παράλληλα. Ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και τις μαρινάρουμε μαζί με αλατοπίπερο. Έπειτα ρίχνουμε στο σκεύος όλα τα υλικά εκτός -από το κρασί και το βούτυρο- και νερό (να μην καλύπτει τα ψάρια αλλά να φτάνει μέχρι τη μέση περίπου). Ψήνουμε στον πάτο του φούρνου στους 200 βαθμούς περίπου για μισή ώρα (ε θα το δείτε όταν ροδίσει το δέρμα του ψαριού και όταν έχει σωθεί το νερό-μην ξεχαστείτε βλέποντας μεσημεριανά). Μετά προσθέτουμε την κουταλιά του βιτάμ ώστε να λιώσει και να πάει σε όλο το φαγητό και τέλος το κρασί.
Συνοδεύεται με λευκό κρασί και ενδείκνυται για μεσημεριανό γεύμα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και καλή όρεξη
Γλυκιά κολοκυθόπιτα (αγγλικού τύπου)
Στην Ελλάδα την έχουμε συνηθίσει με φύλλο και πολλοί βάζουν και ρύζι στη γέμιση (η γιαγιά της φίλης μου της Γιάννας, ας πούμε), όμως η παραδοσιακή "pumpkin pie" γίνεται με ζύμη.
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη:
5 κούπες αλεύρι
1 κούπα βούτυρο λιωμένο
2/3 της κούπας ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή
1,5 κουταλάκι baking powder
1 βανίλια
1,5 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλα
3 κροκάδια
λίγο νερό κατά το ζύμωμα
Για τη γέμιση:
500 γρ. γλυκιάς κολοκύθας (το εσωτερικό, αλεσμένο στο multi)
3/4 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι τζίτζερ
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι κανέλα
150ml γάλα εβαπορέ
2 αυγά
1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης (τελευταίο το λιωμένο βούτυρο) κι αρχίζουμε να πλάθουμε. Εάν δούμε ότι χρειάζεται ρίχνουμε λίγο νερό (όχι όλο το Βόσπορο). Έπειτα, παίρνουμε ένα βουτυρωμένο ταψί και απλώνουμε το μισό και λίγο παραπάνω της ζύμης σηκώνοντας τις άκρες έτσι ώστε να καλύψει τα 2/3 του τοιχώματος του ταψιού, το τρυπάμε με πιρούνι και το βάζουμε στον πάτο προθερμασμένου φούρνου για 10-15 λεπτά στους 200 βαθμούς. Με το υπόλοιπο της ζύμης ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού. Έπειτα, αφού έχουμε ανακατέψει όλα τα υλικά της ζύμης, τα ρίχνουμε στο ταψί, πάνω από την προψημένη ζύμη κι έπειτα βάζουμε και το φύλλο από πάνω (δεν πειράζει αν διαλυθεί λίγο το φύλλο). Σκεπάζουμε την πίτα με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στη μεσαία σκάλα για 30 λεπτά στους 180. Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά (ή τελοσπάντων μέχρι να ροδίσει, γιατί κάθε φούρνος έχει διαφορετικές αποδόσεις). Μην την κόψετε αμέσως μόλις βγει (όσο κοιλιόδουλοι κι αν είστε), αφήστε την να κρυώσει για κανά 20λεπτο ώστε να γίνει πιο συμπαγής.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
Καλωσόρισμα
Καλησπέρα σε όλους! Λέγομαι Χρύσα και είμαι φοιτήτρια. Είναι η πρώτη μου προσπάθεια να φτιάξω blog γι' αυτό θέλω να έχει ως θέμα κάτι που αγαπώ πολύ: ΤΟ ΦΑΪ. Κύριο μέρος των αναρτήσεων θα είναι οι συνταγές αλλά και διάφορα άλλα που αφορούν την τέχνη της μαγειρικής. Ελπίζω να το βρείτε χρήσιμο και να σας αρέσουν οι συνταγές μου. Καλή επιτυχία σε όλους τους πρωτάρηδες μαγείρους και καλή διασκέδαση στους μυημένους :) Περιμένω σχόλια και ιδέες σας !
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)