Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Σολομός Cameha Meha

Η συνταγή αυτή υπάρχει στο μενού του Kitchen Bar όπου κατά τη γνώμη μου την κάνουν άνοστη και στεγνή. Δεν ξέρω τι σημαίνει το όνομα αυτού του πιάτου αλλά ντεμέκ το έτρωγε ο Βασιλιάς των Μπαχαμών. Το σημαντικό είναι ότι θα χρειαστείτε φρέσκο φιλέτο σολομού το οποίο θα βρείτε είτε στο Καρφούρ είτε στο ΑΒ (περίπου 9 ευρώ το κιλό). Μην κάνετε το λάθος να αφαιρέσετε το δέρμα γιατί χαλάει όλη την ουσία των Ω3. Βλέπετε, ο σολομός είναι τίγκα στα Ω3 λιπαρά που όχι μόνο κάνουν καλό αλλά δίνουν τέλεια γεύση, τα οποία συγκρατώνται από την πέτσα του. Απλά φροντίστε να βγάλετε καλά με ένα μαχαίρι τα λέπια.

ΥΛΙΚΑ (για 3 άτομα)
Φρέσκο φιλέτο σολομού κομμένο σε φέτες
σόγια σως, αλατοπίπερο, κόλιανδρο
1 κολοκυθάκι μέτριο
1 πιπεριά φλωρίνης
1 Πράσινη πιπεριά
Για τη σως: 1 κσ στραγγιστό γιαούρτι, χυμός από 1 λεμόνι, 1 κσ ελαιόλαδο, 2 κγ ζάχαρη, αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Μαρινάρουμε το σολομό με τη σόγια σως και το αλατοπίπερο και ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 25 λεπτά στους 180. μόλις ροδοκοκκινίσει η μία μεριά το γυρνάμε από την άλλη. Δεν θέλει πολύ ψήσιμο γιατί θα στεγνώσει. Πρέπει να ψηθεί στη σχάρα του φούρνου και από κάτω ένα ταψί ώστε να στάζει το λίπος του. Σε ένα αντικολλητικό καυτό τηγάνι σωτάρουμε τα λαχανικά μας τα οποία τα έχουμε πρώτα κόψει σε λωρίδες. Στα μισά του μαγειρέματος ρίχνουμε αλατοπίπερο και κόλιανδρο. Όταν όλα είναι έτοιμα στήνουμε το πιάτο μας και από πάνω περιχύνουμε τη σως. Δεν πιστεύω να θέλετε περιγραφή στην εκτέλεση της σως, έλεος. Και μην πάτε ΠΟΤΕ να δώσετε 15 ευρώ στο kitchen για να φάτε το κακέκτυπο αυτής της συνταγής.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Χραβαϊκό ταμπουλέ με συκώτι και μελιτζάνα


Για τους λάτρεις της αραβικής κουζίνας (όπως η πάρτη μου καλή ώρα), θα είναι φυσικά γνωστό το παραδοσιακό ταμπουλέ, ένα είδος σαλάτας με πλιγούρι, ντομάτα, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και χυμό από λεμόνι. Εκεί λοιπόν που άραζα και έλιωνα στο facebook έφαγα τη φλασιά της συγκεκριμένης παραλλαγής, η οποία μπορεί να φαγωθεί και ως κύριο πιάτο.

ΥΛΙΚΑ: (για 4 άτομα)
2 μέτριες τομάτες ψιλοκομμένες
2 μέτρια φιλέτα συκωτιού βοδινού κομμένα σε κύβους
1,5κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μελιτζάνα μέτρια κομμένη σε κύβους
ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, και χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Αφήνουμε το πλιγούρι να μουλιάσει σε νερό για 1,5-2 ώρες, κι έπειτα το στραγγίζουμε, και το ανακατεύουμε σε ένα μπωλ με τη ντομάτα. Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζουμε την  μισή ποσότητα του κρεμμυδιού κι ευθύς αμέσως ρίχνουμε το συκώτι και τη μελιτζάνα. Θέλουμε αρκετό λάδι ώστε να τηγανιστεί καλά η μελιτζάνα, κι αν χρειαστεί και ελάχιστο νερό (1/4 του ποτηριού). Υπολογίστε περίπου 5-10 λεπτά τηγάνισμα μέχρι να δείτε ότι έχει γίνει. Στα τελευταία 3 λεπτά ρίχνουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι με το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Έπειτα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 2-3 λεπτά. Στο τέλος, τα ρίχνουμε όλα μαζί στο μπωλ και ανακατεύουμε περιχύνοντας με χυμό λεμονιού.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΔΗΠΟΤΕ να το συνδυάσετε με στραγγιστό γιαούρτι και αραβική πίτα. Δηλαδή, κόβουμε 'ένα κομμάτι πίτας, από πάνω το ταμπουλέ, μετά το γιαούρτι και γευόμεθα. Νομίζω πως είναι τέλειο όμως αν φαγωθεί ώρες μετά το μαγείρεμα δεν είναι και πολύ καλό γιατί η ντομάτα θα έχει βγάλει πολλά υγρά. (αυτό κατάλαβα, τουλάχιστον, από τα μούτρα του Ανδρέα όταν το έφαγε το βράδυ, σε αντίθεση με τα μούτρα της Γιάννας που το έφαγε φρεσκομαγειρεμένο)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Χραβομηλόπιτα

Η ζύμη της μηλόπιτας γίνεται με τον ίδιο τρόπο με αυτή της κολοκυθόπιτας που έχω αναρτήσει με τη διαφορά ότι το αλεύρι είναι μισό ολικής μισό λευκό, και χρησιμοποίησα περισσότερο μέλι και ελάχιστη καστανή ζάχαρη. Άντε να μαθαίνουμε να τρώμε υγιεινά σιγά σιγά γιατί σας κόβω να πλακώσατε τις κρέπες και τους γύρους με το που καλοκαίριασε.Υλικά για τη ζύμη δεν ξαναγράφω, βαριέμαι. Απλά τα πράγματα. Κάντε ΚΛΙΚ στην "κολοκυθόπιτα αγγλικού τύπου" και είστε κυριλέ.

ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ: 3 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
κανέλα και ελάχιστο μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά σταφίδες
2 κουταλιές αμύγδαλο κομμένο σε κομματάκια (γλυκό)
κούσταρ powder

ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Αφού ετοιμάσουμε την τάρτα, την τρυπήσουμε λίγο με ένα πιρούνι) και την βάλουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί την βάζουμε στο πάτο (μην πάει ο νους σας στο πονηρό) του φούρνου και ψήνουμε στους 200 για 15 λεπτά. Στο μεταξύ όμως ετοιμάζουμε την γέμιση. Βράζουμε 250 ml νερού κι έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα μήλα. Όταν δούμε ότι τα μήλα έχουν μαλακώσει, ρίχνουμε αρχικά 1 κουταλάκι κούσταρ και ανακατεύουμε καλά (αφαιρώντας το σκεύος από τη φωτιά). Αν δούμε ότι το μείγμα δεν έχει πήξει καθόλου βάζουμε κι άλλο κούσταρ. Αφού τελειώσουμε ρίχνουμε το μείγμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στην τάρτα. Βάζουμε με το φύλλο από πάνω και ψήνουμε στους 150 μέχρι να ροδίσει το πάνω φύλλο στη μέση του φούρνου. Επίσης, πασπαλίζουμε την πίτα από πάνω με κανέλα και καστανή ζάχαρη. Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει στο ταψί για περίπου μισή ώρα και ύστερα την κόβουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μπιφτέκια χραβαϊκά με white sauce




ΥΛΙΚΑ: (για τα μπιφτέκια)

700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό
2/3 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, σχεδόν πολτοποιημένα
Αλατοπίπερο και κόλιανδρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο και 3 κουταλιές ξύδι
3 κουταλιές γάλα
1 χούφτα τριμμένο regato

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Η διαδικασία είναι λίγο πολύ γνωστή ακόμα και στους πιο άσχετους. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε καλά για 10 περίπου λεπτά. Έτσι, τα μπιφτέκια μας θα γίνουν πιο αφράτα. Αν δούμε ότι το μείγμα δεν είναι τόσο συμπαγές, προσθέτουμε φρυγανιά. Αφού τα πλάσουμε τα τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου και από κάτω βάζουμε ένα ταψί με 2 δάχτυλα νερό.  Αυτό γίνεται ώστε το νερό να εξατμίζεται από το ταψί και τα πηγαίνει στα μπιφτέκια ώστε να μην αφυδατωθούν. Ψήνουμε στην επιλογή του φούρνου grill έως ότου να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές στους 200 βαθμούς. Συνήθως το όλο ψήσιμο κρατάει περίπου μισή ώρα.

Για την white sauce: 2/3 του ποτηριού κρέμα γάλακτος teleia (light), 1 χούφτα σταφίδες  λίγο ψιλοκομμένο άνηθο, αλατοπίπερο, 1 κουταλιά brandy ή κονιάκ, 1 κουταλάκι χυμό λεμόνι, 1 χούφτα τριμμένο regatto, 2 κουταλάκια καστανή ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ sauce: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και αφού κάψει, ρίχνουμε τις σταφίδες και τις τσιγαρίζουμε για μισό λεπτό περίπου. Έπειτα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το regatto, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το πιο πιθανό είναι να χρειαστούμε λιγάκι νερό αν δούμε ότι είναι πολύ πηχτό. Μπορεί και να μη χρειαστούμε, βέβαια. Τέλος, αφού ζεσταθεί το μίγμα μας ρίχνουμε το brandy( ή το κονιάκ), το λεμόνι και τον άνηθο. Βγάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και περιχύνουμε με αυτή τη σως τα μπιφτέκια.

Συνοδεύεται τέλεια με λευκό κρασί και πράσινη σαλάτα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Φιλέτο μπακαλιάρου στιφάδο στο φούρνο


Αυτή τη συνταγή την κάναμε με τη γιαγιά μου τη Λούλα (κλασικά, η εμπειρία) και απλά ήταν 6νόστιμη. Μέρες που είναι (Κυριακή των Βαΐων) είναι ό,τι πρέπει. Μόνο μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αγοράσετε τον μπακαλιάρο 2-3 μέρες πριν τον φτιάξετε.

ΥΛΙΚΑ:(4-6 άτομα)

5-6 φιλέτα μπακαλιάρου
5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 ξυλάκια κανέλας
1 κούπα σταφίδες
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
2 φύλλα δάφνης
λίγο πάπρικα γλυκιά, αλάτι, ελαιόλαδο
1 κούπα χυμό ντομάτας
μισή κούπα κόκκινο ξηρό κρασί
μισή κούπα κουκουνάρι
4-5 κόκκους πιπεριού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ο μπακαλιάρος πρέπει να είναι πολύ καλά ξαλμυρισμένος, οπότε βάζουμετα φιλέτα σε μία λεκανίτσα με νερό για 48 ώρες και αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον 3 φορές. Αφού ξαλμυριστεί, τον τσιγαρίζουμε ελαφρώς αλευρωμένο σε ένα τηγάνι έως ότου να ροδίσει λιγάκι. Επίσης, στη χύτρα ταχύτητος ζεματίζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή κομμένα σε ροδέλες (Με νερό μέχρι τη μέση της χύτρας, ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας μέχρι να σηκωθεί η βαλβίδα και μετά απομακρύνουμε τη χύτρα από τη φωτιά μέχρι να πέσει η βαλβίδα εντελώς και ανοίγουμε τη χύτρα)
Σε ένα ταψί, ρίχνουμε τα φιλέτα και τα κρεμμύδια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κρασί που το περιχύνουμε στο τέλος. Μην ξεχάσετε να το περιχύσετε με ελαιόλαδο και φυσικά νερό ίσα ίσα να το σκεπάζει. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά ή όταν δείτε ότι έχει σωθεί το νερό. Αφήνουμε ανοιχτό το φούρνο, αφού τον σβήσουμε για 10 λεπτά και σερβίρουμε έπειτα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Risotto Χράβας με πράσινα φιστίκια και μανιτάρια



Αυτή τη συνταγή την εμπνεύστηκα το περασμένο σαββατοκύριακο, και την υλοποίησα χθες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αγοράσετε φιστίκια πράσινα ωμά. Εάν δε βρείτε ωμά, απλά μην τα καβουρντίσετε γιατί θα καούν, και θα φάτε κάρβουνο(όπως εγώ).

ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα)
1 κούπα ρύζι basmati
1 δόση κρόκκος (ζαφορά)
1 χούφτα πράσινα φιστίκια
2 χούφτες μανιτάρια πλευρότους κομμένα σε μικρά κομματάκια
μισή κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
4 κουταλιές μαύρη μπύρα
3 κουταλιές σόγια σως(προαιρετικά)
ξύσμα 2 λεμονιών
αλατοπίπερο κι ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το ρύζι με 2 κούπες νερό, και το αφήνουμε στην άκρη αφού γίνει. δεν προσθέτουμε τίποτα στη βράση, σκέτο με νερό. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε λίγο τα φιστίκια(εάν είναι ωμά-εάν όχι, τα προσθέτουμε στο τέλος), και τα μανιτάρια σε ελαιόλαδο. Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το "στεγνώνουμε"(δηλαδή, δεν το τσιγαρίζουμε, ούτε το αφήνουμε να ροδίσει), και έπειτα αλατοπιπερώνουμε. Αμέσως, προσθέτουμε τη μπύρα, και ευθύς αμέσως το ρύζι, μετά τη ζαφορά, και αν θελήσουμε τη σόγια σως. σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μισό λεπτό ανακατεύοντας και ρίχνουμε εν τέλει τον άνηθο και αν χρειαστεί περισσότερο αλάτι(δοκιμάζουμε). Το risotto σας είναι έτοιμο.

Σημείωση: Σε περίπτωση που είστε παντελώς άχρηστοι/ες και δεν ξέρετε να βράζετε ρύζι, θυμηθείτε ότι το basmati θέλει γύρω στο 15λεπτο σε χαμηλή φωτιά(στο μισό), και με μισοσκέπαστη κατσαρόλα. Παρ' όλα αυτά επειδή ο φούρνος του καθενός είναι διαφορετικός, και δοκιμάζετε, όταν έχει σωθεί το νερό, αν το ρύζι είναι αρκετά μαλακό, ή κρατσανάει ακόμα. Η αναλογία νερού-ρυζιού για τη βράση είναι ενδεικτική. Συνήθως το basmati δεν θέλει περισσότερο νερό, διαφορετικά θα λασπώσει. Μην το ανακατεύετε την ώρα που γίνεται γιατί πάλι θα λασπώσει. Μην αφήσετε το νερό να σωθεί ΕΝΤΕΛΩΣ, γιατί θα κολλήσει το ρύζι. Αυτάάάά....

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Γιαούρτι σπιτικό




Χρόνια πολλά σε όλους καταρχάς και καλωσήρθατε στο 2010. Γύρισα και γω από τη Λάρισα με νέα εφόδια γνώσης για τη μαγειρική από τη γιαγιά μου τη Λούλα (Εμείς οι Λαρισαίες είμαστε, βλέπετε, νοικοκυρές-εκτός από τις φιλενάδες μου που ονόματα δε λέμε οικογένειες δε θίγουμε που είναι παστρικοθοδώρες-). Ένα βράδυ λοιπόν, καθίσαμε να πήξουμε γιαούρτι. Βέβαια, καταλάβαμε ότι με χαμηλών λιπαρών γάλα δε γίνεται δουλειά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε πήλινο κεσεδάκι το οποίο συγκρατεί τη θερμότητα, διαφορετικά δεν πήζει. Η διαδικασία είναι η εξής:

ΥΛΙΚΑ (για μία μερίδα γιαούρτι-ένα πήλινο κεσεδάκι):
1 κουταλάκι γιαούρτι στραγγιστό
300 ml γάλα  >=3,7% λιπαρά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα φλιτζανάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με 1 κουταλιά γάλα, ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αυτό αποτελεί τη μαγιά του γιαουρτιού. Έπειτα, ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι ώσπου να πάρει βράση. Εν τω μεταξύ, έχουμε στρώσει στο τραπέζι 1 κουβέρτες. Βάζουμε το βρασμένο γάλα και τη μαγιά στο πήλινο κεσεδάκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και έπειτα το σκεπάζουμε στις κουβέρτες. Το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 3 ώρες, και αν δούμε ότι δεν έχει πήξει, ακόμα περισσότερες. Ίσως χρειαστεί και όλη τη νύχτα. Είναι σημαντικό να μην κουνηθεί το σκεύος από τη θέση του ενώ πήζει, γιατί θα "κόψει". Αν και αφού πήξει, το αφήνουμε λίγο να πάρει θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα το τοποθετούμε στο ψυγείο.

από τη γιαγιά μου τη Λούλα και μένα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!