Χρόνια πολλά σε όλους καταρχάς και καλωσήρθατε στο 2010. Γύρισα και γω από τη Λάρισα με νέα εφόδια γνώσης για τη μαγειρική από τη γιαγιά μου τη Λούλα (Εμείς οι Λαρισαίες είμαστε, βλέπετε, νοικοκυρές-εκτός από τις φιλενάδες μου που ονόματα δε λέμε οικογένειες δε θίγουμε που είναι παστρικοθοδώρες-). Ένα βράδυ λοιπόν, καθίσαμε να πήξουμε γιαούρτι. Βέβαια, καταλάβαμε ότι με χαμηλών λιπαρών γάλα δε γίνεται δουλειά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε πήλινο κεσεδάκι το οποίο συγκρατεί τη θερμότητα, διαφορετικά δεν πήζει. Η διαδικασία είναι η εξής:
ΥΛΙΚΑ (για μία μερίδα γιαούρτι-ένα πήλινο κεσεδάκι):
1 κουταλάκι γιαούρτι στραγγιστό
300 ml γάλα >=3,7% λιπαρά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα φλιτζανάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με 1 κουταλιά γάλα, ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αυτό αποτελεί τη μαγιά του γιαουρτιού. Έπειτα, ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι ώσπου να πάρει βράση. Εν τω μεταξύ, έχουμε στρώσει στο τραπέζι 1 κουβέρτες. Βάζουμε το βρασμένο γάλα και τη μαγιά στο πήλινο κεσεδάκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και έπειτα το σκεπάζουμε στις κουβέρτες. Το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 3 ώρες, και αν δούμε ότι δεν έχει πήξει, ακόμα περισσότερες. Ίσως χρειαστεί και όλη τη νύχτα. Είναι σημαντικό να μην κουνηθεί το σκεύος από τη θέση του ενώ πήζει, γιατί θα "κόψει". Αν και αφού πήξει, το αφήνουμε λίγο να πάρει θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα το τοποθετούμε στο ψυγείο.
από τη γιαγιά μου τη Λούλα και μένα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένω τα σχόλιά σας :)