Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η Επική Λαγάνα της Χράβας

Γενικά μισώ το 3ήμερο της Απόκρεω. Γιατί χαίρονται πάντες αι νεανίαι και αι κορασίδαι χωρίς κανένα μα κανένα λόγο; Και δώστου σφυρίχτρες, και δώστου χοροπηδητά κλπ κλπ κλπ που απλά μου τη δίνουν στο νευρικό μου σύστημα. ΤΟ ΜΟΝΟ καλό που έχει αυτό το τριήμερο είναι το ΦΑΙ (τι άλλο;) Λαγάνα, γίγαντες, ταραμάς, χαλβάς, τσίπουρα κι άγιος ο Θεός. Αυτά είναι. Οι γίγαντες έχουν αναρτηθεί σε προηγούμενη συνταγή. Για τα υπόλοιπα κανείς δεν πρόκειται να τα φτιάξει μόνος του, υπάρχουν και τα σουπερμάρκετ.
 ΥΛΙΚΑ (για δύο λαγάνες μέτριες):
Μισό κιλό μαλακό αλεύρι
250 γρ. αλεύρι ολικής
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλιά κοφτή μέλι
2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Λίγο ρίγανη ή σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μία λεκανίτσα ανακατεύετε όλα τα υλικά που είναι σε σκόνη. ρίχνετε το μέλι, το λάδι και ζυμώνετε. Πλάστε τα σαν το σχήμα της εικόνας και τρυπήστε με ένα πιρούνι. Αφήστε τις λαγάνες να ξεκουραστούν κανα 10λεπτο ενώ προθερμαίνετε το φούρνο. Βουτυρώνετε ένα ταψί και πασπαλίζετε με αλεύρι. Βάζετε τις λαγάνες, τις αλείφετε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με ρίγανη ή σουσάμι. Ψήνετε αρχικά στον πάτο του φούρνου στους 180 για ένα 20λεπτο και για άλλο τόσο στη μεσαία σκάλα. Εάν κατα τη διάρκεια του ψησίματος δείτε ότι φουσκώνει πολύ, ξανατρυπήστε με το πιρούνι ώστε να "καθίσει" η ζύμη.

ΑΝΤΕ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΄ΧΟΥΜΕ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τα σχόλιά σας :)