Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010
Risotto Χράβας με πράσινα φιστίκια και μανιτάρια
Αυτή τη συνταγή την εμπνεύστηκα το περασμένο σαββατοκύριακο, και την υλοποίησα χθες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αγοράσετε φιστίκια πράσινα ωμά. Εάν δε βρείτε ωμά, απλά μην τα καβουρντίσετε γιατί θα καούν, και θα φάτε κάρβουνο(όπως εγώ).
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα)
1 κούπα ρύζι basmati
1 δόση κρόκκος (ζαφορά)
1 χούφτα πράσινα φιστίκια
2 χούφτες μανιτάρια πλευρότους κομμένα σε μικρά κομματάκια
μισή κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
4 κουταλιές μαύρη μπύρα
3 κουταλιές σόγια σως(προαιρετικά)
ξύσμα 2 λεμονιών
αλατοπίπερο κι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το ρύζι με 2 κούπες νερό, και το αφήνουμε στην άκρη αφού γίνει. δεν προσθέτουμε τίποτα στη βράση, σκέτο με νερό. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε λίγο τα φιστίκια(εάν είναι ωμά-εάν όχι, τα προσθέτουμε στο τέλος), και τα μανιτάρια σε ελαιόλαδο. Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το "στεγνώνουμε"(δηλαδή, δεν το τσιγαρίζουμε, ούτε το αφήνουμε να ροδίσει), και έπειτα αλατοπιπερώνουμε. Αμέσως, προσθέτουμε τη μπύρα, και ευθύς αμέσως το ρύζι, μετά τη ζαφορά, και αν θελήσουμε τη σόγια σως. σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μισό λεπτό ανακατεύοντας και ρίχνουμε εν τέλει τον άνηθο και αν χρειαστεί περισσότερο αλάτι(δοκιμάζουμε). Το risotto σας είναι έτοιμο.
Σημείωση: Σε περίπτωση που είστε παντελώς άχρηστοι/ες και δεν ξέρετε να βράζετε ρύζι, θυμηθείτε ότι το basmati θέλει γύρω στο 15λεπτο σε χαμηλή φωτιά(στο μισό), και με μισοσκέπαστη κατσαρόλα. Παρ' όλα αυτά επειδή ο φούρνος του καθενός είναι διαφορετικός, και δοκιμάζετε, όταν έχει σωθεί το νερό, αν το ρύζι είναι αρκετά μαλακό, ή κρατσανάει ακόμα. Η αναλογία νερού-ρυζιού για τη βράση είναι ενδεικτική. Συνήθως το basmati δεν θέλει περισσότερο νερό, διαφορετικά θα λασπώσει. Μην το ανακατεύετε την ώρα που γίνεται γιατί πάλι θα λασπώσει. Μην αφήσετε το νερό να σωθεί ΕΝΤΕΛΩΣ, γιατί θα κολλήσει το ρύζι. Αυτάάάά....
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010
Γιαούρτι σπιτικό
Χρόνια πολλά σε όλους καταρχάς και καλωσήρθατε στο 2010. Γύρισα και γω από τη Λάρισα με νέα εφόδια γνώσης για τη μαγειρική από τη γιαγιά μου τη Λούλα (Εμείς οι Λαρισαίες είμαστε, βλέπετε, νοικοκυρές-εκτός από τις φιλενάδες μου που ονόματα δε λέμε οικογένειες δε θίγουμε που είναι παστρικοθοδώρες-). Ένα βράδυ λοιπόν, καθίσαμε να πήξουμε γιαούρτι. Βέβαια, καταλάβαμε ότι με χαμηλών λιπαρών γάλα δε γίνεται δουλειά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε πήλινο κεσεδάκι το οποίο συγκρατεί τη θερμότητα, διαφορετικά δεν πήζει. Η διαδικασία είναι η εξής:
ΥΛΙΚΑ (για μία μερίδα γιαούρτι-ένα πήλινο κεσεδάκι):
1 κουταλάκι γιαούρτι στραγγιστό
300 ml γάλα >=3,7% λιπαρά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα φλιτζανάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με 1 κουταλιά γάλα, ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αυτό αποτελεί τη μαγιά του γιαουρτιού. Έπειτα, ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι ώσπου να πάρει βράση. Εν τω μεταξύ, έχουμε στρώσει στο τραπέζι 1 κουβέρτες. Βάζουμε το βρασμένο γάλα και τη μαγιά στο πήλινο κεσεδάκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και έπειτα το σκεπάζουμε στις κουβέρτες. Το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 3 ώρες, και αν δούμε ότι δεν έχει πήξει, ακόμα περισσότερες. Ίσως χρειαστεί και όλη τη νύχτα. Είναι σημαντικό να μην κουνηθεί το σκεύος από τη θέση του ενώ πήζει, γιατί θα "κόψει". Αν και αφού πήξει, το αφήνουμε λίγο να πάρει θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα το τοποθετούμε στο ψυγείο.
από τη γιαγιά μου τη Λούλα και μένα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)